Waltwilder

naar het boek Jeugd zonder God van Ödön von Horváth

Duitsland anno 1936. Een geheim schrijven bepaalt dat de militaire vaardigheden van kinderen op geen enkele manier beknot mogen worden. Een leraar is getuige van de impact hiervan op zijn leerlingen. Slachtoffers van de tijdsgeest, met het oog op de toekomst getraind in de krijgskunst. Hun oorlog begint op kamp wanneer leerling Otto N. vermoord wordt. Achter in zijn hoofd een gat zo groot als een honkbal.

Een verhaal van een leraar aan een gymnasium in Duitsland, geconfronteerd met nazipropaganda en de invloed ervan op zijn leerlingen. Algemeen aanvaarde nazi-overtuigingen gelden steeds meer als voorschrift. Wanneer de leraar hier tegenin probeert te gaan, staan de wolven klaar om hem te gronde te richten. Want het recht van de sterkste geldt. Ook in de klas.

 

Twintig enthousiaste jongeren van de Jeugdtheaterschool Partoet schuwen een visie op dit nog steeds actuele thema niet. Dit is een voorstelling door, over en voor jongeren. Zij zijn de toekomst, hen gaat dit aan.

 

Adolf Hitler was vier jaar aan de macht toen schrijver Ödön von Horváth ‘Jeugd zonder God’ schreef. Horváth werd officieel uitgewezen. Zijn roman ‘Jugend ohne Gott’ kwam wegens pacifistische boodschap op een lijst van verboden geschriften. Zijn boeken werden verbrand en zijn naam stond hoog op de zwarte lijst van de Gestapo.

poster-waltwilderFlyer achterkant

Credits

Spel: Frederique Broers, Gabrielle Claushaus, Celine Daemen, Boris Dieleman, Marijke Eggen, Arthur Holthaus, Marieke Keulen, Julie Machiels, Juliette Offrein, Laurens Oostwegel, Jan-Willem Otto, David van Leeuwen, Renee v.d. Schoor, Kees Wagemans, Bruno Walter, Kiki Willems, Marit Wollf.
Tekstbewerking voor toneel: 
Els Roobroeck
Regie: Jetze Jansma, Els Roobroeck
Regie-assistentie:
 Aimee Charlier
Licht ontwerp: Sander Salden
Kostuums: Ben van Buuren
Fotografie: 
Humfrey v/h Hul
Regie: Jetze Jansma, Els Roobroeck
Techniek: Andre Feyt en Xavier Emmen

Met dank aan Kumulus Facilitair en Opera Zuid

[L] logo 193 rgb groot-2 BW

 

 

 

Geef een antwoord